De ce vara nu-i ca iarna?

V-ați întrebat vreodată de ce vara televizunile și ziarele intră brusc într-o amorțeală informațională de consistență?

Din jurnalist în jurnalist s-a transmis axioma că vara nu sunt subiecte și că cele publicate e musai să fie mai soft, mai de vară. Că publicul e mai relaxat, chiar și mai mic în volume tranzacționate și că renunțăm la hard news până când începe toamna.

Păi, prima explicație ține de politică. Doar “everything is politics”. Sau cel puțin așa am fost învățați chiar de presa care cică ne păzește. Cu alte cuvinte dacă politicienii sunt în vacanță, nici ei, jurnaliștii, nu mai au subiecte. Păi, și nu au dreptate? Ia să vedem.

Când politicienii sunt în vacanță nu mai ai subiecte despre:
– cum se atacă politicienii
– cum trădează politicienii
– cum guvernează politicienii
– cum fură politicienii
– cu cine și-o trag politicienii

Multe dintre aceste subiecte sunt, evident, de mare interes și importanță pentru cetățeni!

A doua explicație, mai puțin abordată, ține de natura umană. Jurnaliștii nu mai au nici ei chef de muncă. Undeva în subconștientul lor țipă o voce care le spune că ei intră în vacanță odată cu politicienii. Ca și cum sunt un tandem indisolubil. Muncesc ăia, muncesc și ei. Dorm ăia, dorm și ei că, deh, ce să scrie? Cum dorm politicienii? Plus că ei sunt un fel de artiști. Artiștii fluxului informațional. Că, doar le interpreteză cum vor ei.

Și, vara asta săracă în informații (cu excepția unor evenimente varanice sau nastasice) ține cam cât ține și în calendar. Ce nu înțeleg ei este însă faptul că politicienii își iau vacanțe cu schimbul și doar câte o lună (fracturată și aia), că ministerele merg în continuare și fac proeicte de acte normative pe care nu le mai citește niciun ziarist și că permutările pe funcții continuă în același ritm. Doar că acum, ochișorii umezi ai cățelușului de pază sunt semideschiși iar el e letargic. De dus se duce la muncă, dar ce să te faci că nu mai sunt subiecte?!

NU MAI SUNT SUBIECTE!
ELE NU SUNT!
SUBIECTELE NU EXISTĂ!

După aceea ne trezim în toamnă cu avalanșe de subiecte. Multe dintre ele legate de ce s-a întâmplat peste vară când, surpriză, nu mai sunt subiecte.

Toți băieții și fetele “de pe ministere” și “de pa partide” o ard boem toată vara. La fel și șefii lor, obosiți după ce au coordonat politica editorială de calitate, de până atunci. De ce să înceapă să documenteze subiecte importante și să trimită 100 de mail-uri și 100 de telefoane? Să citească din scoarță în scoarță proiectele deja publicate și să sune specialiști să mai identifice probleme. Păi, în mintea lor cică nu mai lucrează nimeni la ministere sau alte insitutții Că treaba stă în loc atunci când politicienii sunt în vacanță. N-au cu cine să vorbească. Fals. Ultra-mega-uber fals.

Lucrurile se întâmplă și atunci când mass-media inundă piața cu subiecte estivale (ce-mi place cuvântul acesta!), facile, goale, haioase. De cele mai multe ori exact atunci. Chestii pe care le descoperă după jumătate de an sau mai mult. Nu la fel de multe, dar multe. Destule. Ca să nu mai vorbesc de subiectele din mediul privat: bănci, piața muncii, etc, care chiar afectează viața românașului, ce ar avea nevoie de mai multe informații concrete cu care să opereze în viața de zi cu zi.

Pe de altă parte, ei și ce? Jurnaliștii nu sunt și ei români, nu trebuie să mențină media productivității angajatului român?

Miorița știe!

(publicat pe Facebook în 12.08.2014)

Comentează aici