Omerta și mass-media!

V-ați gândit vreodată că aproape toți jurnaliștii care au statutul de lideri de opinie, adică acei jurnaliști vedetă care sunt fie adulați, fie înjurați, au fost colegi unii cu alții, în toate permutările posibile? Că aproape toți au lucrat pentru toți mogulii existenți?

Luați la întâmplare orice nume și google it puțin. Foștii camarazi se înjughie astăzi cu rânjetul pe față. Oameni care au împărțit aceeași redacție, care au fost plătiți de același mogul, din bani obținuți din evaziune fiscală sau din contracte cu statul, se împroașcă astăzi cu acuzații și dejecții de zici că sunt din Războiul Rozelor, că împărtășesc o ură transmisă din generație în generație.

Este fascinantă lejeritatea cu care își schimbă convingerile în funcție de convingerile plătitorului de salarii. Și, de parcă această flexibilitate caracterială nu este îndeajuns, mai au și explicații. De genul celor date de Stelian Negrea care are înfiorătorul și amețitorul tupeu să afirme că el a lucrat pentru Voiculescu și a stat la masă cu Codruț Șereș pentru a putea strânge probe împotriva acestuia. Simțiți fiorii scârbei care mă cuprind când scriu aceste rânduri?

Dar, ce spuneți de nemernicia manifestată atunci când se acuză între ei că sunt plătiți din bani murdari. Adică Turcescu, de exemplu, îl acuză pe Gâdea că e plătit din bani obținuți prin șantaje, după ce el a fost plătit din banii lui Vântu, bani obținuți din țeapa dată deponenților la FNI sau din evaziune fiscală?

Realizați demența generalizată care se manifestă în mass-media românească? Absurdul grotesc al minciunilor și al lipsei de asumare?

Mulți zic că politicienii ne cred proști. Dar, Sorina Matei cam cum ne consideră după ce s-a dus să lucreze la televiziunea lui Sebastian Ghiță? La puiul de securist! La cel care l-a sprijinit pe Ponta să dea lovitura de stat! Cu ce ochi își privește părinții când acum urlă la B1 că Ghiță e un nenorocit?

Într-un fel, jigodiile de la Antene au mai multă onoare decât ei.

Lista este lungă. Lungă cât aproape toți jurnaliștii ăștia mari.

Dar, o să vă întrebați ce legătură are cu Omerta. Ei bine, pentru ca ticăloșia să atingă absolutul, acești exegeți ai onoarei și ai demnității absolute se împroașcă doar cu mizeriile de suprafață. Cu cele care nu contează. De ce? Pentru că au aceeași solidaritate mafiotă, de care îi acuză pe politicieni. Adică, unele lucruri nu se spun, frate! Am fost hrăniți de aceeași mână. Noi știm cum a făcut rost de mâncare pentru noi, dar rămâne între noi. What happens in Realitatea TV, stays in Realitatea TV. E atât de simplu. X știe ce contracte a avut Y cu partidul Z dar nu va spune niciodată. Pentru că și Y știe ce contracte a avut X cu partidul W.

Odată ce-ai băgat mâna în borcanul cu miere, aparții sistemului. Te dai rotund, faci poc de nervi că politicienii sunt hoți, te înroșești de nervi din pix când te atacă un fost coleg, dar niciodată nu spui adevărul până la capăt. Aici e buba acestor farisei. Nimic nu este absolut la ei. Nici măcar adevărul. Totul se poate cosmetiza.

Omerta funcționează exact ca în politică. Am plecat toți din același partid, am devalizat aceeași țară. Ce rost are să ne îngropăm?

Și, până la urmă, această întovărășire cu minciuna, cu politica n-ar fi mare lucru dacă n-ar exista un popor întreg care să-i privească ca pe ultima redută în fața nemerniciei. Care să-i privească cu speranța că vor pune reflectorul pe jeg și pe minciună și că vor lătra cu onoarea unui doberman care-și păzește stăpânul și proprietatea.

Iar, bomboana pe colivă este pusă de acei mulți oameni inteligenți, onorabili, demni și cinstiți care se uită la ei și îi consideră niște mini-eroi. Aici, fractura de logică îmi depășește puterea de înțelegere.

Nici măcar Miorița nu știe tot!

(publicat pe Facebook în 25.08.2014)

Advertisements

Comentează aici

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s