Evanghelia după Turcescu!

Nu vă faceți iluzii! Transmiterea în prime time a celei de-a cincea Evanghelii nu va schimba nimic fundamental în presă, în modul în care aceasta se raportează la public sau în ce privește raportarea jurnaliștilor la profesie.

Se vor schimba probabil niște raporturi de putere în cadrul serviciilor, între servicii sau între servicii și factorul politic. Dar, în mass-media, lucrurile se vor modifica mai puțin decât s-au schimbat în politică după arestarea lui Adrian Năstase. Adică 0 modificări structurale. Raționamentul se bazează pe următoarele premise:

1. Memoria românilor este scurtă. Fapt dovedit în zeci de situații. Totul e acceptabil cât timp ei se descurcă. Să aibă și ei de-o Ikea sau de-o Sfânta Maria, în pădure la Băneasa.

2. Politicienii le-au făcut românilor lucruri mult mai grave, iar aceștia au aceeași atitudine. Dacă nu ieși tu în stradă când îți bagă mâna în buzunar sau când te aleargă gândacii prin spitale, de ce să ieși când afli că Turcescu are onoarea unui bișnițar din anii ’90?

3.Nivelul scăzut al actului jurnalistic, în ansamblul său, nu are legătură cu ofițerii acoperiți. Doar în cazul în care peste 50% dintre jurnaliștii vedetă, cu autoritate, sunt ofițeri acoperiți ai putea spune că ei dau tonul. Ceea ce e aberant. Gâdea îl va susține pe Voiculescu, fără să fie încadrat. Alde Turcescu fac doar anumite jocuri. În plus, n-au treabă, de exemplu, cu competențele jurnaliștilor din departamentul economic sau social. Respectivii își vor face meseria la fel de prost.

4. În goana după rating, lipsiți complet de sentimentul responsabilității, pe care ar trebui să-l aibă formatorii de opinie, managerii de presă și jurnaliștii vor aplica aceeași rețetă, bazată pe interpretarea evenimentelor importante în cheia scandalului sau senzaționalului.

5. Ponderea lui Capatos, Badea et alii nu o să scadă pentru că, pe 20 septembrie, i-au bătut apostolii-n ușă lui Turcescu sau că a fost forțat să-și completeze CV-ul.

6. Patronii de presă au aceleași afaceri de condus și aceiași politicieni de uns.

7. Politicienii sunt aceiași, oricum i-ar chema.

Mai vreți? Ok. Ultimul. Cel decisiv, imbatabil:

8. Pentru că suntem români.

Chiar așa o fi?

Miorița știe!

(publicat pe Facebook în 22.09.2014)

Comentează aici

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s