Selecția știrilor, agenda setting sau spargem niște semințe și ne uităm la meci?

Ok. Am înțeles. E pui de comunist. A organizat un 23 August de proporții faraonice. Ceaușescu e mic copil. E incredibil. Revoltător. A dat bani oamenilor ca să vină. I-a adus cu autocare. A blocat traficul.

Dar, eu tot nu văd știrea. Adică o văd, dar nu înțeleg și nu sunt de acord cu nivelul și cantitatea de atenție acordată acestei știri. Plus că, din punct de vedere al eficienței comunicării, nu se întâmplă mai nimic dacă online-ul urlă 12 ore pe această temă. Din contră, chiar îl ajută. Pentru că:

1. Indecișii, nehotărâții, leneșii nu au de ales între Ponta și altcineva, ca să fie convinși de “gura lumii” că ăsta chiar nu merită. Cel mult sunt scârbiți de ce văd și devin mai convinși că nu are rost să se implice, atât timp cât Ponta pare atât de puternic de umple stadioane. Nu îi convinge nimeni că, dacă nu ies la vot, reînvie Ceaușescu. Nu cu asta îi convingi. A făcut nea Viorel de toate: plagiate, ordonanțe penale, abuzuri. Și, dreapta tot se chinuie să scoate electorii la vot. O adunare din asta nu le trezește spaime abisale, suficient de răscolitoare cât să gândească: “Vai de mine, trebuie să ies la vot. Că, dacă nu, uite cine vine la Cotroceni.”

2. Timpul de emisie din online acordat acestui eveniment îi întărește aura de politician puternic, la modă, care stăpânește situația, care dă ora exactă, care contează. Îi consolidează electoratul și mai și ciupește din alte părți. Bandwaggon effect de manual.

Oameni buni:

1. Încă nu văd tema mineriadă-CEDO să țâșnească din taste și pixeli

2. Iar apare un subiect vulgar, facil, lipsit de substanță care acoperă temele mari. Chiar nu înțelegem cât de importantă este economia? Aveți 3 teme pe zi de la Florin Citu sau Logica Economică. Chiar și Mircea Marian, jurnalist pe politic, umple netul cu câte 2-3 subiecte economice pe zi. Să urle online-ul despre ele, cum urlă despre sadionul lui Ponta. Să vezi cum îi scoți pe indecișii de dreapta la vot când înțeleg că o să sărăcească de-o să le tremure mâna când o să dea banii pe un covrig.

Repet: o selecție a știrilor în acord cu adevărata agendă a cetățeanului este primul pas spre trezirea conștiinței publice și implicarea publicului în viața cetății.

RESTUL ESTE CIRC, SHOW.

Să vezi ce-și rade Miorița blana și-și șterge contul de Facebook.

(publicat pe Facebook în 20.09.2014)

Comentează aici

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s