Gurane, să te pup pe suflet!

După Poptamas, Mândruță și Naumovici, încă un deținător al Adevărului își face o sectă. Moise Guran. E adevărat că, fară cunoștințe economice, poți fi impresionat de privirea și vocea, oarecum blândă, a unui plăvan în costum. Pot înțelege faptul că orice țăran își vede băiatul în el. La fel cum pot înțelege sentimentul de duioșenie pe care îl au gospodinele când se gândesc ce ginere ar fi vlăjganul.

Inidividul e un balon de săpun. Spune numai banalități pe ton de sindicalist. Atât și nimic mai mult. Varianta conform căreia explică pe înțelesul tuturor chestiunile economice este adevărată doar în cazul în care n-ai mai avut chef să te duci și la liceu. Nu mai zic că, la previziuni, sfidează regulile statisticii. N-ai cum să ratezi atât de multe, nici dacă alegi la întâmplare. Iar, unele chestiuni elementare îi sunt complet străine. E ciudat rău de tot.

Mi-am pierdut timpul și am citit niște texte de pe biziday.ro. Am ales la întâmplare anul 2012. V-am făcut doar o scurtă selecție ca să înțelegeți ce țeapă e omul acesta. Multiplicați-le și o să aveți întregul tablou, adevărata viteză a ritmului în care mediocritatea acaparează România, pe toate planurile.

20.12.2012 – “Este posibil să vedem în 2013 euro și la 4,4 lei, dar eu cred că mai sigur o să-l vedem peste 4,6 lei.”

E inutil să vă spun că nu a ajuns niciodată la 4,6 și că, doar de câteva ori, a sărit de 4,5

10.12.2012 – “Presupunând că USL rezistă mai mult de şase luni fără să se spargă, rolul asociaţiilor civice devine critic în perioada următoare.”

Fără emoții, iar a dat-o în bară.

07.05.2012 – “De principiu este o prostie să te împrumuţi ca să măreşti salariile. Salariile trebuie mărite, dar din economii, nu din credite. ”

Pentru guru Guran, creșterea salariilor nu trebuie corelată cu productivitatea muncii, ci cu economiile. Ai doi lei puși deoparte, le crești. Dacă, la anul, nu mai ai, asta e. Ghinion.

02.05.2012 – “Am mari rezerve vis-a-vis de şansele guvernului Ponta de a primi votul în Parlament. (…) Eu cred că deja suntem în logica anticipatelor, aia cu două respingeri, dar încă mai sper să mă înşel.”

Inutil să precizez că a primit votul în Parlament. A sperat bine. S-a înșelat. Aici n-a greșit.

28.06.2012 – “Nici nu este nevoie de o plângere. Este probabil o chestiune de ore sau de zile până când procurorul general se va autosesiza. (…) UPDATE Mi-a scăpat un amănunt. Procurorul general nu se poate autosesiza în cazul unui membru al guvernului.”

De genul: e o chestiune de minute până ajunge troleibuzul 69 în stație. Aoleo, stai că nu circulă pe aici.

17.08.2012 – “Cu tot respectul pentru cei cărora seceta le-a pârjolit munca, o vară cu mult soare se poate dovedi mai avantajoasă pentru economie decât una ploioasă, chiar dacă asta nu s-ar reflecta neapărat în cifrele oficiale. (…) Revenind la anul secetos, el va aduce în mod cert un minus în agricultură şi un plus în turism. Acum haideţi să facem un calcul simplu – un kilogram de grâu sau de porumb care NU s-au făcut din cauza secetei produc o pagubă de un leu, iar valoarea adăugată este infimă. Un kilogram de grâu transformat într-un kilogram de pâine sau, şi mai bine, unul de prăjituri servite clienţilor într-un restaurant reprezintă o multiplicare de cel puţin 50 de ori a valorii iniţiale a kilogramului de grâu. În plus prăjitura implică mai multe locuri de muncă, e drept că şi mai mult efort, transport, servicii, deci o dispersie în mai multe ramuri. ”

O cunoaște ponderea agriculturii, respectiv a tursimului în PIB, de ne spune că un an agricol slab e compensat din turism și că economia nu va simți nimic?  Aici își arată adevărata față de student venit de la țară, cu restanțe pe linie. Tipul care, odată întors în sat, se rupe în figuri la cârciuma din sat în fața a două babe care plimbă vacile de 50 de ani. Este șocant raționamentul lui. Ai zice că e chiar prost. Ceea ce nu cred.

06.08.2012 – “Desigur, nu ar fi o mare surpriză să-l vedem prin toamnă din nou pe aici, la 4,7 lei sau poate chiar mai sus, dar până una alta acum piața indică mai degrabă o tendință de corecție. Adică de scădere. ”

Pe asta ați înțeles-o, nu? Piața ne arată că e în scădere, dar nu e o surpriză mare dacă va crește. N-avea cum să rateze nicio prognoză în modul ăsta. Oricum ar fi, o nimerește. Așa, doar de fun, euro a închis anul la 4,4287 față de 4,5740, cât era când a prezis scorul la pauză.

21.09.2012 -“Cum anul acesta 1 octombrie pică într-o zi de luni, este improbabil ca o creştere să se producă dintr-o dată. Eu zic că un scenariu în care cursul se ridică uşor-uşor până atunci este mai probabil şi de aceea spun că săptămâna viitoare ar trebui să ne aşteptăm la alte creşteri.”

Exact cum a spus și analistul nostru, în săptămâna respectivă cursul a crescut: de la 4,5176, la 4,5178. Poți spune că n-a crescut?

20.09.2012 – “V-aţi prins desigur despre cine vorbim, iar dacă nu v-aţi prins tocmai de aceea nici eu nu o să vă spun.”

Asta e greu de explicat. N-am înțeles-o.

31.10.2012 – “Partea cu adevărat comică a problemei este că după ultimii ani de ajustare, economia României a devenit mult mai pregătită pentru adoptarea monedei unice, dar statul român este în continuare departe de așa ceva.”

Eu știam că cele mai importante criterii pentru o convergență reală sunt competitivitatea și productivitatea. Dar, dacă Moisel ne spune că economia românească este pregătită să intre în zona euro, cine sunt eu să-l contrazic. Chiar sunt de acord cu el: e comic.

Dacă vreți să înțelegeți și mai bine despre cine este vorba, citiți și textul lui George Damian: Moise Guran, un dezinformator de modă veche Și-a pierdut timpul mai mult decât mine, însă are o demonstrație atât de simplă, de curată și corectă de simți fiori pe șira spinării. Mă bucur să văd că există oameni serioși care sunt scârbiți de genul acesta de dezinformator de opinie.

Comentează aici

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s